Sivuston tarkoitus

Utajärven Haloset -sukuseura on käynnistänyt tammikuussa 2014 projektin, jonka tarkoituksena on painattaa lähiaikoina Sinikka Sipolan keräämästä materiaalista sukukirja/-kirjoja.

Materiaalinkeruu on aloitettu jo lähes 30 vuotta sitten ja aineistoa on kertynyt valtavasti. Noihin aikoihin ei ollut voimassa säännöksiä, jotka nykyään rajoittavat sukututkimuksen julkaisua. Sukutietokantaan kirjattujen henkilöiden suostumusta tietojensa julkaisemisesta kirjassa ei tarvinnut tuolloin pyytää, se vaatimus on tullut vasta tällä vuosituhannella.

Suursukuseuroillakin, joksi Utajärven Haloset -sukuseuraakin voi luonnehtia, on informointivelvollisuus niitä henkilöitä kohtaan, jotka mahdollisessa sukukirjassa mainitaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaiseen useampaan sataan/tuhanteen elossa olevaan ihmiseen pitäisi olla henkilökohtaisesti yhteydessä.

Olimme yhteydessä Suomen Sukututkimussseura ry:n toiminnanjohtajaan ja saimme ohjeet, joiden mukaan sukuseura nyt toimii:

  1. Utajärven Haloset -sukuseuralle tehdään internetsivut, joilla informoidaan tulevasta kirjasta/kirjoista. Sivustolla mainitaan sukunimet, jotka kirjassa esiintyvät. Henkilö, jonka sukunimi on mainittu ja joka voi olettaa kuuluvansa ko. sukuun, voi olla tarvittaessa yhteydessä sukuseuraan. (*
  2. Sivustolle tehdään lain vaatima henkilötietorekisteriseloste – luettavissa täältä
  3. Jokainen seuran jäsen omalta osaltaan pyrkii viemään tietoa kirjasta eteenpäin omille jälkeläisilleen/sukulaisilleen jotta ns. lumipalloefekti käynnistyisi – ohjata siis tutustumaan Utajärven Halosten internetsivustoon.
  4. Paikallislehtiin sekä muutamaan isompaan valtakunnalliseen päälehteen laitetaan rivi-ilmoitus, jossa asiasta informoidaan ja ohjataan niinikään sivustolle.

Mahdolliset huomautukset pyydämme lähettämään 30.11.2014 mennessä, mielellään yhteydenottolomakkeen avulla.

(* Seuran hallitus totesi kokouksessaan toukokuussa 2014, ettei pelkkien sukunimien listaaminen riitä – mukana on oltava myös henkilöiden etunimet. Muuten on täysin mahdotonta tunnistaa itseään joukosta, koska sukunimilistaukset olisivat täynnä samoja utajärvisiä sukunimiä (Lotvonen, Pirilä, Korhonen, Aitta, Huovinen, Isoniemi, Kiviharju, Kukkohovi, Kylmäoja, Lähtevänoja jne.)